Годишен одмор – Текст и примери на акти за годишен одмор и регрес за годишен одмор

Текст на тема „Правила за користење на годишен одмор и за исплата на регрес за годишен одмор“ и Примери на акти за годишен одмор и регрес 2022 побарај на ПОВЕЌЕ.

Share
30 јуни 2022 година: Последен датум за прекинување на продолжените договори за вработување поради возраст

30 јуни 2022 година: Последен датум за прекинување на продолжените договори за вработување поради возраст. Детали побарај на ПОВЕЌЕ.

Share
Коментар на измените на Законот за административни службеници (99.2022)

Коментар на измените на Законот за административни службеници (99.2022) со Споредбен преглед и Пример и пречистен текст на Законот за административни службеници побарај на ПОВЕЌЕ

Share
Најнова алатка за пресметка на практикантски надомест за 2022 година

Најнова алатка за пресметка на практикантски надомест за 2022 година, пречистен текст на Законот за практикантство и останати детали побарај на ПОВЕЌЕ.

Share
2022 – Посебности на работењето во недела (ЗРО и Закон за трговија)

2022 - Посебности на работењето во недела (ЗРО и Закон за трговија), детали побарајте во два посебни текстови на ПОВЕЌЕ.

Share
Измените на Законот за работните односи на Собраниска седница на 20.12.2021 година

Сите детали за Предлог Законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи, кој влегува во сила од 1 јануари 2022 година  побарај ги на ПОВЕЌЕ.

Share
Се укинува можноста за продолжување на договорот за вработување после наполнети 64 години, со три посебности

Се укинува можноста за продолжување на договорот за вработување после наполнети 64 години. Коментар со детали и пречистен текст на Законот побарај на ПОВЕЌЕ.

Share
28 јули 2021 година: ПОРТОКАЛОВА ФАЗА: Препорака на МЗ, МТСП и Владата за заштита од високите температури

Република Северна Македонија во следните пет дена ќе биде зафатена од високи температури (од 29.07-01.08.2021 година – четврток до недела) и ќе влезе во портокалова фаза, поради што е потребно да се почитуваат објавените препораки од МЗ, за намалување на ризиците од високите температури за лицата кои се наоѓаат на отворен простор, дома, на своите работни места, покрај езерата, реките и базените или на планините. Препораките побарај ги на ПОВЕЌЕ.

Share
Одлука за користење на службни мобилни телефони за вработените во државната управа

Со Одлука за определување на правото на користење на службен мобилен телефон и за ограничување на износот на сметката се определува правото на користење на службен мобилен телефон, се врши ограничување на сметката за користење на телефонот и се уредува начинот на надоместување на сметката повисока од ограничувањето утврдено со одлуката. Пречистениот текст на Одлуката може да го симнете на ПОВЕЌЕ.

Share
Начин на плаќање на работењето на празник

За начинот на исплата за плата за работење на празник побарај детали на ПОВЕЌЕ.

Share